de echte kerstman (in kamer 2) - Reisverslag uit Helsinki, Finland van Ira Baggen - WaarBenJij.nu de echte kerstman (in kamer 2) - Reisverslag uit Helsinki, Finland van Ira Baggen - WaarBenJij.nu

de echte kerstman (in kamer 2)

Door: Ira

Blijf op de hoogte en volg Ira

20 December 2007 | Finland, Helsinki

Zo, zaterdag 1 december was het zo ver. Ein-de-lijk naar Lapland. 21.20u zouden we beneden in Espoo verzamelen. Met alle zware koffers naar beneden (lift bijna overbelast :|) Ik had mijn grote koffer, handbagage (voor in de bus) en samen met Daniela een tas met eten. Met zn allen naar de trein, trein invasie haha :D
Aangekomen in Helsinki moesten we wachten op de bus, geen ramp. Op die manier konden we flink koffers vergelijken (wie had het meeste/minste bij zich). Tegen 23u konden we de bus bestormen. Gauw gauw strategisch plekje zoeken want ze hadden ons van te voren gewaarschuwd dat het achter in de bus heel warm kon worden, en dat het geluid van de TV achterin heel hard was (waarschijnlijk). Wij (Daniela en ik) zaten lekker half half. Mari had de DVD-box van Friends meegenomen. We hoefden ons dus niet te vervelen, hihi.
Aangezien we de hele dag al in de weer waren geweest vielen toch gauw de oogluikjes dicht. Er werd een film opgezet: The Longest Yard. Maar helaas, ik was al in dromenland.
Iedere 4 uur maakte onze geweldige chauffeur een stop en kregen we de mogelijkheid om plaspauze te houden. We mochten de WC in de bus namelijk niet gebruiken, want het was volgens die geweldige chauffeur niet toegestaan om in de bus te lopen. :S Gelukkig heb ik een sterke blaas (jaha, hadden jullie altijd al willen weten) en redde ik het dus wel.
Smorgens vroeg hebben we vanuit de bus zonsopgang mogen aanschouwen. Prachtig! Echt onbeschrijfelijk mooi, we keken onze ogen uit ivm de super mooie omgeving, en kregen we ook nog zonsopgang erbij. Alsof dat nog niet genoeg was moesten er een paar rendieren oversteken, we hebben ze dus van hendig dichtbij mogen aanschouwen :)

Met betrekking tot de bussen hadden wij trouwens geluk. De andere bus had geen verwarming en geen tv. Dus geen friends :|

Zondag werden we om 10u gedropt in de Santa Claus Village. Fotos staan op de welbekende website: http://picasaweb.google.com/irabaggen
We kregen een uur de tijd. We hebben een foto gemaakt met de kerstman, de echte kerstman (in kamer 2). Zelfs een praatje gemaakt met hem :) Kaarten gekocht en toen hup hup weer gaaaaaaaaan.
Rond 13u kwamen we aan in het resort. Ons huisje was nog niet fertig dus we moesten omkleden in een ander huuske. No problemo. Daarna mochten we meteen de piste op. Natuurlijk eerst nog ff snowboard huren. De bovenste ‘verhuur-shop’ had er geen meer dus moesten we naar beneden. Huppaaaaa op het bipske van de grote piste :) (veel leuker dan snowboarden, ssssjt). Daar aangekomen kreeg ik het snowboard van de jongen in de shop, een echte pro :|

De hele dag fijn geoefend op de kinderpiste :D natuurlijk waardeerde ik het zeer dat iedereen je uitleg geeft, maar iedereen zegt wat anders. :S Daniel had de beste uitleg, maar ik moest hem delen met Marta :( en aangezien zij een beetje sneller leerde... :(
Rond 17u (stikdonker) gingen we terug naar de huuskes. Daar hebben we spaghetti gegeten en lekker in de sauna genoten. Daarna nog lekker kletsebetse en beetje TV kijken. Inderdaad, goed gelezen, TV!!! En daarna toch maar slapen.

Maandag begonnen we met een stevig ontbijt. Gelijk ook maar ff lunchpakketten gemaakt. En daarna weer gauw gauw de piste op. Vandaag de familie-piste beklommen. Die lift is toch echt niets voor mij. Gregor heeft me geholpen (=vastgehouden zodat ik niet eraf donderde) maar toen we moesten stoppen donderde ik dus alsof drvan af. Zo. Vandaag was het de beurt aan Daniela en Debby om me uitleg te geven. Maar ik kreeg dus opnieuw een andere uitleg. Fijn. Mijn benen begonnen al hendig pijn te doen en ook al probeerde ik nog zo hard, het wilde niet echt lukken :(
Daniel had inmiddels het snowboard verruild voor de ski’s dus die kon ik niet om hulp vragen, sodeju. Toch flink mn best gedaan, maar om 17u toch echt opgehouden.
Daarna wraps eten, maar daarna kwam het allerleukste van het hele weekend :X sleeen van de piste met een heuse slee. In eerste instantie waren we te vroeg, ze waren de piste nog aan het ‘vegen’ (niet met de hand natuurlijk gekkerds). Maar 10 minuten later was het feesten geblazen. Hup de piste op rennen (=lopen) en toen met zn 3-en op de slee. Ge-wel-dig :D
Daarna nog sneeuw-elfjes (zo heet dat toch?) gemaakt en fotos gemaakt van het resultaat. http://picasaweb.google.com/irabaggen Ik moet ze nog copy-paste. Volgt gauw gauw.

Vervolgens nog even sauna in gedoken en daarna verjaardag van Roger onveilig gemaakt.

Dinsdag ontbijt + lunch en daarna snowscooter. Non de pie, ik was bang :S (schijtluisje he) Met een heus motorpak en helm mochten we de snowscooter betreden. Ik zat samen met Daniela en ik mocht het eerste half uur.
Dennis en Clemens zaten achter mij en je kunt al raden hoe blij die waren met een bange Ira voor hun hehe :D
Na een half uur mocht Daniela, booooh wat een gestuiter.
Daarna kregen we in een wigwam vieze koffie en lekkere pannenkoeken en daarna mochten we weer naar huis. De eigenaren van de snowscooters hadden een ontzettend lief hondje, ik had nog voorgesteld om op het hondje te passen, maar helaas ;)
Terug in het app. bleek dat ik dat mijn rijbewijs was vergeten in het motorpak. Ik natuurlijk meteen Mari bellen, bleek dat iemand anders toevallig mijn motorpak had en mijn rijbewijs had gevonden, pffffiew. Toen ik was aan het wachten op mijn rijbewijs ging het brandalarm in een van de app. af. Ze hadden ons al gewaarschuwd dat die heel gevoelig zijn, maar dat de brandweer altijd van die knapperds zijn. Ik dus gauw gauw naar buiten. Helaas, dit keer niet. Auwe knakkers. Oh er was trouwens geen echte brand, mensen waren aan het koken (moet ook gebeuren).
Toen Mari mijn rijbewijs kwam brengen zijn we daarna samen naar de apres ski bar gegaan. Zonder skien, toch naar de bar. Zo hoort dat. Daar waren Dennis en Iain en daar hebben we grapjes zitten maken over mijn super snelle snowscooter stunts :)

Rond 19u ging we naar een SPA. We verwachtten heel wat, maar eerlijk gezegd viel het een beetje tegen. Een zwembadje (niet eens een bad om baantjes te trekken ofzo) en een jacuzzi. We hebben een uurtje kunnen relaxen en daarna weer met de bus naar de appartementkes om pasta te eten. Uiteraaaaaard daarna weer sauna en als je 4 meisjes in een sauna zet houden die natuurlijk niet op met kletsebetse :D
Rond 0.00uur gingen we naar het feestje bij Mari in het appartementke en Iain lag inmiddels al te slapen. Dennis en Giulia kwamen met het idee om slagroom op zn hand te spuiten. Ochja, daar is opzich nix mis mee. Wat doet die Iain? Gaat net op dat moment met zn hand door zn gezicht vegen :| Ja toen was ie t zelf schuld, toen werd zn hele gezicht onder handen genomen :D

Woensdag was inmiddels de laatste dag. Uiteraard weer ontbeten en lunchpakket gemaakt en nog een poging gewaagd tot snowboarden. Daar ben ik 3x in 5 minuten (een hele prestatie) op mn stuitje gevallen en toen was het genoeg. Toen heb ik het opgegeven :( Vervolgens samen met Marta rondneuzen en tactieken beoordelen. En rond 14u pizza gaan eten in het hotel. Vervolgens snowboard laten inleveren. Ik kon immers niet meer op mn bipske de piste af, want mijn stuitje was blauw. En daarna douchen, relaxen, filmpjes kijken met Iain en toen hup hup hup naar de bus.

In de bus hebben we Ice Age gekeken. Ik had die nog nooit gezien, dus ik heb heerlijk kunnen lachen :) Daarna weer friends kijken (Mari had immers de hele box) en toen poging tot slapen. Daniela en ik hadden weer geweldige stoelen uitgezocht, deze stoelen werkten niet geheel volgens plan. Je kon ze niet naar achteren kiepen, heujjj. Ik ben ik weet niet hoevaak met mn hoofd tegen de leuning geknald en kon niet slapen. Toch geprobeerd (die hard) en uiteindelijk kwamen we om 10u aan in Helsinki.
Trein invasie. 11u thuis. Koffer uitpakken. Proberen te slapen, lukte niet :( RTL gemist kijken en toen toch echt slapen.
Vrijdag 7/6 had ik overal spierpijn en kon ik concluderen dat ik in Lapland geen Noorderlicht heb gezien. Op stage heb ik natuurlijk weer mn beste beentje voorgezet :)

Zaterdag hadden we Little X-mas party met Laureamko. Dat is een finse traditie, ongeveer twee weken voor kerstmis, zoiets als surprise, maar dan secret santa. Je hoeft gelukkig niets te knutselen. Iedereen moest een cadeautje meenemen van 2 euro (je wist niet voor wie het was) en een kerstmuts opzetten, heujj.
Daar aankomen –in de brandweer kazerne- kregen we glögi (soort gluhwein) en jolutortu (bladerdeeg+jam). MMMM
Mijn cadeau waren sokken en ik kreeg chocolade (net als 75% van alle anderen). Iedereen was zo moe als een otter (kan dat?) en rond 23.30u was iedereen weer thuis. Zondag zou er namelijk een belangrijke voetbalmatch plaatsvinden en Giulia en ik waren cheerleader.
De fotos staan op mn site http://picasaweb.google.com/irabaggen en uiteraard had het Oostenrijkse/Duitse/Franse team gewonnen van de Spanjaarden. 15-8 YESSS
Savonds Onnela weer onveilig gemaakt (moet ook gebeuren).

Maandag hadden we Little X-mas party met Laurea. Dit was een stuk officieler. Het cadeau was dit keer 5 euro en we zouden samen koken. Ik was ingedeeld in het groepje van de Gluhwein (logisch). En de locatie was dit keer een spookhuis (nee nee, niet echt een spookhuis, het zag alleen uit als een spookhuis). Het eten was vis vis en vis maar het drinken was water, rode wijn, witte wijn en gluhwein. De collegas (incl big boss enzo) maakten natuurlijk graag gebruik van die gratis drank. Ghihi.
Mijn cadeau was een rode bidon (weet je wel, om te sporten) van Nike. En ik had non die pie al zo’n voorgevoel en inderdaad, de big boss kreeg mijn cadeau. Ik kreeg een kaars en een kerstmenneke :) Ooh en Dulce kreeg zo’n slee voor de bips, echt leuk :)

Dinsdag niet zo veel uitgevoerd. Uiteraard stage en savonds kerstshoppen (hier zijn de winkels elke werkdag tot 21u open).

Woensdag stage tot 15u en daarna contract tekenen bij HOAS voor mn appartement. Ik mag de maand januari in mijn eigen app. blijven, heujjj.
Savonds hebben we nog een potje poker gespeeld met Lubo, laatste keer en daarna Onnela weer onveilig gemaakt.

Donderdag zijn mijn maatjes (Daniel, Dennis, Andreas, Clemens en Hendrik) aan hun Scandinavie-trip begonnen. Verder niets spannends.

Vrijdag was er een sign-up-feest. Het was een leuk feest maar veel en veel en veel en veel (jaja nu weten we het wel) en veel te druk. De muziek was leuk en de club is mooi, maar de drankjes waren duur en het was super warm daar. We hebben het toch wel gezellig gemaakt, maar uiteindelijk zijn Daniela en ik rond 1 uur gegaan. In de trein kwamen we een mevrouw tegen (normaal zijn de finnen niet zo spraakzaam) die wel eens in nederland was geweest. Ze had er zelfs gewoond. Mogen jullie 3x raden waar. In Oisterwijk! Op de (als ik me niet vergis) Burgemeester Keijzerplein. Ze vond de kermis in Tilburg geweldig (logisch), maar ze kon niet geloven dat ik (dat uberhaupt iemand) ooit van Oisterwijk had gehoord. Maar dat is toch wel super super toevallig he :D

Zaterdag overdag weer wasjes gedraaid (moet ook gebeuren) en gestreken. Savonds verjaardag Jose en afscheidsfeestje Lubo (twee vliegen in een klap) en daar hebben we ons wel vermaakt.

Zondag ben ik gaan shoppen met Daniela en savonds niet veel uitgevoerd.

Maandag en dinsdag was ik ziek :( Maar woensdag mocht ik weer naar stage. Daarna samen met Iain, Julius, Antti, Mari en ik gaan kerstshoppen in Helsinki.
We zijn naar een nieuwe club geweest (slim Ira, iedereen gaat weg en dan gaan jullie een nieuwe club ontdekken). De naam is LUX. Het was super leuk. Echt een super de luxe club met geweldige muziek. Oldies en Newies doorelkaar. De mensen zijn een beetje uit de hoogte, maar ach, als je maar lol hebt.

En vandaag is het alweer donderdag. Morgen ben ik alweer thuis!! :|
Vanavond gaan we om 21u met zn allen uiteten. Mijn maatjes zijn inmiddels terug van de trip. En na het eten gaan we (logisch) Onnela weer onveilig maken.
Voor het zover is nog even de laatste kerstcadeautjes inslaan.

Morgen koffer inpakken en dan naar huissssssss!!

Laat ik meteen even van de gelegenheid gebruik maken om al mijn lieve lezertjes ontzettend fijne feestdagen te wensen! Hyvaa Juolua!
Speciale gelukswensen vanuit Finland in het Fins van een Nederlands meisje die over weet ik hoeveel uur weer in Nederland is. Als dat niet speciaal is ;)

Lezertjes, fijne dagen! Doe geen gekke dingen, want ik hou jullie in de gaten he ;)
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Ierke

• 20 December 2007 - 14:51

Rachel:

Hey Ierke,
    Lekker bijna weer in Nederland.. zal wel spannend zijn he?
    Bedankt voor de witte achtergrond, deze keer heb ik geen pijn aan mijn ogen ;)
    Jij ook hele fijne kerstdagen en vast een gelukkig nieuwjaar

Dikke knuffel

• 20 December 2007 - 17:03

Zusje:

ghihi, gekke zus, je hebt het weer klaargespeeld! een superlang verhaal, dat toch nog boeiend is :P knap hoor!! hihi ook echt serieus! heb zin in morgen, liefs van je zusje xxx

• 21 December 2007 - 09:08

Henriette:

Hallo Ira,

wat een geweldige ervaring, ik kan er zelfs van hieruit van genieten. Heerlijk dat je zo lekker kunt kletsen/schrijven.
    Dit neemt niemand je meer af. Ben benieuwd hoe je er uit ziet of je bent veranderd of niet.
    In ieder geval heel fijne feestdagen en tot ziens.
    P.s.: wij hebben hier heel mooie sneeuw.
    uitgewaaierde mist, komt zelden voor!!

groetjes en een goede terugreis.

Henriette.

• 20 Januari 2008 - 12:10

Inge:

Heej Ira,
    die verhalen van jou zijn mooi lang hoor ;)!!
    Het zit er bijna weer op he.. Balen of ook weer blij om terug te komen?
    Mijn stage loopt ook bijna ten einde.. Hopelijk gaan we weer eens uiteten als je terug bent om je mooie verhalen te horen :D!!!

Groetjes Inge